Motte

Location: Hålviken, Köpmanholmen >>
Construction Year: 2017
Team: Johanna NordinKungliga Tekniska Högskolan (KTH), Sverige, Jonna KoivurantaOulu School of Architecture, Finland Jiajun LuBergen Architecture School (BAS), Norge Jonatan UrpialaUmeå School of Architecture (UMA), Sverige Saimi JärvinenOulu School of Architecture, Finland
Caretakers: Örnsköldsvik Kommun

In a forest clearing by the beach at Hålviken, Köpmanholmen lies Motte an alternative form of wind shelter designed by Team Sea during Arknat 2017.

The idea behind Motte was to create an artificial forest, constructed of vertical elements stacked together in sections that together support the entire structure.  “Floating” amongst the branches of the surrounding trees is a lightly protected den for two.

The floor of the den acts as a simple roof for the communal space beneath. Secreted between the artificial “trees” are places to sit, pathways and other obstacles to explore and enjoy the natural environment.

Conceptually Motte was created as a structure that connect with the forest clearing and its exposed position in the landscape. The result was Motte.

VISIT THE SITE

From Köpmanholmen drive towards Hålviken. Motte is located by the beach with parking just 50 meters away.

VISIT ALL ARKNAT SITES